9 smoezen om niet te stoppen met roken

9 Gevolgen van stoppen met roken!

Hoewel de Belgen steeds minder roken, vinden veel mensen het nog steeds moeilijk om te stoppen met roken. Sommige mensen denken dat ze het niet moeten doen omdat ze de voordelen niet kennen. Anderen willen niet stoppen met roken vanwege de ontwenningsverschijnselen die zij ervaren.

Daarom zetten we vandaag 20 belangrijke gevolgen van stoppen met roken op een rij! We zullen zowel de voordelen als de nadelen (ontwenningsverschijnselen) bekijken. We vertellen je ook alles wat je moet weten over tabak. Wij hopen dat dit overzicht u helpt bij het stoppen met roken!

Wat zit er in een pakje sigaretten?

Zelfs mensen die elke dag een pakje sigaretten roken, weten vaak niet wat erin zit. U moet echter weten dat sigaretten een groot aantal schadelijke stoffen bevatten. Er zijn in totaal ongeveer 4.500 chemicaliën, waarvan er minstens 45 kankerverwekkend zijn.

Helaas is er niet genoeg ruimte om al deze stoffen in detail te bespreken. Wij kunnen echter de belangrijkste voor u opnoemen

Nicotine.
Het is het meest verslavende ingrediënt in sigaretten. Het werkt in op de genotscentra in de hersenen en wordt enkele seconden na de eerste inhalatie geactiveerd. Deze snelheid leidt tot een eigenaardige Pavloviaanse reactie. Na verloop van tijd associëren rokers alle pleziertjes met sigaretten. En niets smaakt beter zonder te roken!

Smaak.
Het probleem is dat de tabak zelf helemaal niet lekker smaakt. Dit wordt natuurlijk gedaan om de kans op verslaving te verkleinen. Daarom voegen fabrikanten allerlei smaakstoffen toe aan sigaretten. Smaken als suiker, chocolade, drop, menthol en anijsextract maken het makkelijker om te blijven roken.

Giftige dampen.
Andere onaangename stoffen in sigaretten zijn onder andere.

Cadmium Dit zware metaal is zeer giftig en hoopt zich op in de nieren en het skelet. Het veroorzaakt nierschade, osteoporose en longkanker.
Arsenicum Ah, een stof die vaak in oude detectiveverhalen wordt vergiftigd en DNA-schade en soms onvruchtbaarheid veroorzaakt.

Methanol, vooral alcohol toegevoegd aan sterke drank, is zeer giftig.

Mierenzuur. Deze bijtende stof zit bijvoorbeeld ook in zeer sterke schoonmaakmiddelen.

Actonitril. Deze stof wordt bijvoorbeeld gebruikt in insecticiden.

Bromhexine. Dit is een zogenaamd antitussief. Het moet voorkomen dat je stikt als je een sigaret rookt. Zonder deze stof wordt sigarettenrook even gemakkelijk ingeademd als barbecuerook. Dus het smaakt niet zo goed!

Ammoniak. Deze stof vergemakkelijkt de opname van nicotine in de hersenen. Dit versnelt verder de reactie van het beloningscentrum op roken. Daardoor wordt de onbewuste band tussen roken en genot verder versterkt en kan het moeilijk zijn de verslaving te overwinnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *