Aantal dampwinkels stijgt fors

De dampwinkels of vapeshops zijn aan een opmars bezig. Zie onderstaande link voor het VRT nieuwsbericht over de e-sigaret winkels.

E-sigaretten zijn geen opstapje naar gewoon roken

Er bestaat een opvatting dat e-sigaretten een opstapje kunnen zijn naar gewoon roken. Volgens deze hypothese zullen jongeren eerst vapes gaan roken (vanwege hun zoetheid) en vervolgens overstappen op gewone sigaretten vanwege hun verslaving aan nicotine.
Het idee dat jongeren beginnen met roken vanwege e-sigaretten is onjuist. Dit blijkt ook uit verschillende statistieken. Zo daalt het aantal jongeren dat e-sigaretten gebruikt al jaren (van 43% naar 29%). Dit komt onder meer door de invoering van een leeftijdsgrens voor de aankoop van e-sigaretten en het verbod op het gebruik van sisha-pennen (op beurzen). Volgens Trimbos blijven de meeste jongeren e-sigaretten proberen en is er geen sprake van massaal regelmatig gebruik (ongeveer 7% van de jongeren gebruikt bijna elke week e-sigaretten, dus niet elke dag). Volgens het CBS neemt ook het reguliere gebruik af (zo laag dat het niet meer te meten is).

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *